Faruk Bostan aylar önce ortaya çıkardı, muhalefet ancak dile getirdi! CHP Kocaeli, Körfez'in dibinden çıkartılan kimyasal dip çamurunun ormanlık alana dökülmesini gündeme getirdi.. Büyükşehir’in açıklaması gerçeği yansıtıyor mu?
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Faruk Bostan’ın Eylül ayında “Körfez'in dibinden çıkarttıkları kimyasal çamuru ormanlık alana döküyorlar!!!” diyerek gündeme getirdiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dip çamuru temizliği, CHP Kocaeli İl Başkanlığı tarafından kurulan Proje Denetleme ve Kent Suçları Komisyonu Üyesi, İl Başkan Yardımcısı Avukat Olgu Denizoğlu tarafından gündeme getirildi.
Kocaeli Halk Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Faruk Bostan’ın Eylül ayında “Marmara Denizi’nde 656 futbol sahası büyüklüğünde alanda 8 milyon m³ dip çamuru (kimyasal atık) temizliği projesi ile Marmara Denizi temizliyoruz derken, Kocaeli’nin doğası yeşil alanları, havası, suyu katlediliyor, Kocaeli Halkının sağlığı ile oynanıyor” diyerek gündeme getirdiği ve ardından da konu hakkında bir gelişme sağlanmadığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden her hangi bir açıklama yapılmadığı için ekim ayında da haber yaptığımız Körfez'in dibinden çıkartılan kimyasal dip çamurunun ormanlık alana dökülmesi olayını muhalefet ancak dile getirdi!

Kocaeli’de doğanın katledildiğini Faruk Bostan aylar önce ortaya çıkardı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen ‘İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi’ ile denizden çıkarılan dip çamurunun duyurulduğu gibi taş ya da maden ocaklarında bertaraf edilmediğini, ihaleyi alan Atlas Maden Ürünleri Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılan bertaraf biçimi ile Kocaeli’de doğanın katledildiğini, Kocaeli Halkının sağlığı ile oynandığını Kocaeli Halk Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Faruk Bostan aylar önce ortaya çıkardı.
Bu konu ile ilgili olarak gazetemizde 24 Eylül 2023’te “Körfez'in dibinden çıkarttıkları kimyasal çamuru ormanlık alana döküyorlar!!!” ve 15 Ekim 2023’te “Körfez'in Kimyasal Dip Çamurunu ormana dökmeye devam ediyorlar!” başlıkları ile iki haber yayınladık.
Haberlerimize aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz..
Muhalefet ancak dile getirdi!
CHP Kocaeli İl Başkanlığı tarafından kurulan Proje Denetleme ve Kent Suçları Komisyonu Üyesi, il başkan yardımcısı Avukat Olgu Denizoğlu Körfez'in dibinden çıkartılan kimyasal dip çamurunun ormanlık alana dökülmesini gündeme getirdi.

"Siz keşfetmediniz yeni uyandınız, Faruk Bostan aylar önce ortaya çıkardı!"
Olgu Denizoğlu şu açıklamayı yaptı:
“Körfez’in doğu ucundaki dip çamurunun alınarak bir ihaleyi alan firma tarafından susuzlaştırılması ve ortadan kaldırılması öngörülüyordu. Lakin bunun tamamen bir algı operasyonu olduğu ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı, aslında Körfez’i temizliyoruz derken doğrudan doğruya doğaya zarar verildiği de burada yaptığımız keşif sonucunda anlaşılmaktadır. Gerçekten Körfez’in dibinde bulunan tam 8 milyon metreküp yani yaklaşık 656 futbol sahası büyüklüğündeki ağır metal içeren-ağır metal dediğimiz; fosfor, demir, kurşun, azot gibi insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan ağır metaller Körfez’in dibinden alınıp buraya, Sepetçi köyünün ortasındaki ormanlık alanın içerisine boşaltılıyor. Yani vatandaşlarımızın sağlığı, bu bölgede yaşayan köylü vatandaşlarımızın sağlığı düşünülmeksizin, tarım arazilerinin ne şekilde etkileneceği konusunda hiçbir araştırma yapılmaksızın, doğrudan doğruya halkımızın ve şehrimizin sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Bu denli ciddi projesi olan, milyonlarca liraya mal olan bu proje acaba Bakanlık tarafından ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından ÇED sürecinden geçirilmiş midir?”
Büyükşehir sessizliğini ancak bozdu!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi hakkındaki iddialarımıza ancak bugün cevap verebildi. Lakin verdiği cevap kamuoyunu tatmin etmedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi açıklamasında “ÇED raporunun hazırlandığını, temizlenecek olan dip çamuru “Tehlikesiz Atık” kategorisinde olduğunu” belirtti.
Büyükşehir’in açıklaması gerçeği yansıtıyor mu? Büyükşehir’den belgelerle açıklama yapmasını bekliyoruz!
Açıklamada ayrıca “Depolama sahası tabanında sızdırmaz zemin oluşturulmuş, depolama sahasında birikebilecek sızıntı suyu için toplama kanalları ve toplama havuzu yapılmış ve yer altı suyuna herhangi bir sızıntı olmaması için gerekli tüm önlemler alınmıştır.” denildi. Lakin İmtiyaz Sahibimiz Faruk Bostan’ın Eylül ve Ekim ayında haberlerimiz için yaptığı çekimlerde ve CHP Kocaali il başkan yardımcısı Avukat Olgu Denizoğlu’nun yayınladığı görüntülerde kamyonların doğrudan toprak alana döküm yaptığı, tabana bir kat sızıntı önleyici zemin atılsa bile yan çeperlerden toprağa doğrudan temas ettiği görülmekte.


“Dip çamurunun içinde ağır metaller, azot, fosfor, demir ve kurşun var”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi'nin ucunda yıllardır biriken kimyasal çamur olduğuna işaret eden Büyükakın, bunun içinde ağır metaller, azot, fosfor ve kurşun, demir bulunduğunu anlattı.

“Ormanın ortasında toprağa dökülerek bertaraf edilmeye devam ediliyor”
Sanayi atıkları ile kirlenen, rengi değişen, köpüren derelerimizin haberleri basında sürekli yer alıyor. Kocaeli sanayi kenti olduğu için Marmara Denizi’nde birçok sanayi kuruluşunun atıkları dökülüyor. “5 yılda İzmit Körfezi'nden karaya çıkarılması planlanan 8 milyon ton dip çamuru, taş ya da maden ocaklarında bertaraf edilecek.” denilmişti. Ama 100 yılı aşkın süredir Marmara Denizi’nde biriken bu ağır metal, azot, fosfor, demir, kurşun ve daha birçok zararlı madde içeren dip çamuru Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin onayıyla yemyeşil orman arazisinin ortasına dökülmeye devam ediliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bugün yaptığı açıklama kamuoyunu tatmin etmediği gibi kafalarda soru işareti uyandırdı. Kamuoyu Kocaeli Büyükşehir Büyükşehir’den belgelerle açıklama yapmasını bekliyor, bekliyoruz.
Kocaeli Valisi Sn. Seddar Yavuz, Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Sn. Ahmet Kırılmaz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir Büyükakın;
“Bertaraf edilen yer doğanın kalbi. Ormanımız toprağımız etkileniyor, yaşam alanımıza körfezimize yakın mesafede, yediğimiz gıda içtiğimiz su zehirleniyor. Bir an önce yapılan bu yanlışın durdurulmasını istiyoruz. Toprağımızı, suyumuzu, tarımımızı etkileyecek olan, sağlığımızla oynayan bu çevre katliamına lütfen bir sorun verin. Projenin başında söz verdiğiniz gibi Marmara Denizi’nden çıkarılan dip çamurunun taş ya da maden ocaklarında bertaraf edilmesini sağlayın.”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasının tamamı
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bilindiği üzere; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında; Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan ve son derece hassas ekosisteme sahip olan İzmit Körfezi’nin; doğu baseni tabanında birikim yaparak çevre ve toplum sağlığı açısından müsilaj gibi biyolojik olaylara neden olan dip tarama malzemesinin ivedilikle temizlenmesi ve doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği barındıran ekosistemin korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizliği" projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında; tarama gemisi ile deniz dibinden vakumlu sistem ile çekilen çamur, boru hattı sistemi ile karaya getirilerek önce flokülasyon işlemine tabi tutulmakta daha sonra geotekstil tüplere dolumu yapılarak en az yüzde 60 kuruluk oranına getirilerek susuzlaştırılmaktadır.
Konuya ilişkin olarak; İzmit Körfezi Doğu Baseninde bulunan dip çamurunun özelliklerini belirlemek amacıyla; basenin kuzey, orta ve güney bölümünden alınan yeterli sayıda numune örneklerinin analizleri, 2017 yılında gerçekleştirilen "Deniz Dibi Tarama Çamuru Çevresel Yönetimi Projesi" kapsamında TÜBİTAK- MAM ve 2021 yılında gerçekleştirilen "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi" kapsamında İstanbul Üniversitesi tarafından mer-i mevzuat ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; ilgili yönetmelikler ile belirlenen sınır değerleri aşmayan sonuçlara göre, temizlenecek olan dip çamuru “Tehlikesiz Atık” kategorisinde olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte; yapılan ağır metal analizleri, Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirildiğinde, numune sonuçları toprakta kullanılabilecek EK-1A ve Ek-1B sınır değerlerini sağlamaktadır.
Bununla birlikte, İlimizin coğrafi yapısı, altyapı - üstyapı tesisleri, kültürel varlıkları, mevcut su yapıları gibi hususlar dikkate alınarak; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki ve Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü), Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, 1. Bölge Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Donanma Komutanlığı), Kocaeli Valiliği (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü), Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü,
kurum ve kuruluşların uygun görüşleri doğrultusunda ÇED süreci tamamlanmıştır. Ayrıca; çevrenin, tarım alanlarının, su havzalarının, bölgenin yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının korunması amacıyla; depolama alanının hazırlanması iş ve işlemleri “Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında yürütülmüştür.
Buna göre, susuzlaştırılan dip çamuru Kuzey Marmara Otoyolunun yapımı esnasında tünel bölgesinin etrafında kazı fazlası atıkların depolandığı İzmit İlçesi, Sepetçi Mahallesindeki alanda Kocaeli Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Rapor doğrultusunda, depolama sahası tabanında sızdırmaz zemin oluşturulmuş, depolama sahasında birikebilecek sızıntı suyu için toplama kanalları ve toplama havuzu yapılmış ve yer altı suyuna herhangi bir sızıntı olmaması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bölgedeki dereye ve yeraltı suyuna olası etkilerinin izlenmesi amacıyla alanın çevresinde oluşturulan gözlem kuyularından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen parametreler ve periyotlar çerçevesinde numuneler alınarak izlenmektedir. Depolama sonrasında ise; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda hazırlanan kapama planı doğrultusunda, ağaç dikimi gerçekleştirmek suretiyle orman alanına katılarak alanın rehabilitasyonu tamamlanacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
14 Kas 2023 - 16:35 Kocaeli/ İzmit- Özel Haber
Yorum yazarak Kocaeli Halk Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Halk Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Halk Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Halk Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kocaeli Halk Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Halk Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Halk Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Halk Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(1)Dr Ersoy Kandemir - Tahirim nirdesin sen? Tahirim şimdi sence Faruk bir İzmit Çocuğu olarak bu kenti savunurken şuanda hapiste! Peki sence ben hapishaneye girmekten çekinen sana bu kentte kaç tane savcı vali yardımcısı belediye başkanı aklına kim gelirse lafımı esirgemekten, sizleri sevmekten vazgeçiyor muyum? Tahirim geçenlerde Başiskele’deki 10 Kasım kutlamalarına katıldım, baktım Yasin bana bakıyor bende ona! Neyse o ilçede eskiden bir idareci arkadaşım vardı, kendisine zammında kendine düşman ettirme dediysemde anlamadı! Tahir haberin olsun ben kimseyi affeden biri değilim ve arkadaşlarıma zarar verildiğinde durmam. Sana sorularım devam edecek demiştim
1)Bir önceki yerel seçim dönemindeyim belediye başkanlığı adaylarından İyi Partili kaman senin Pensilvanyada el öptüğünü neden seçim döneminde sık sık duyurmak yerine birkez söylediğini duydum
2)Tahir sen Fikri Dursun Hasan Şenol gelsenize canlı yayında FETÖNÜN ilimizde saklanan pçlerini konuşalım
3) Tahir sen ve Kocaeli AKP yöneticilerinin bizim gibi İzmit Çocuklarına yaklaşımınıza Cumhurbaşkanı yarın birgün birşey dermi? Türk Halkı bu yazdıklarımıza tavırımıza davranışlarımıza bakarken sence bizi senden ve AKP’den daha iyi anlıyorlar mıdır?
4)Tahirim sence yarın birgün Kocaeli HALKI sizlere bizlerle dedikleriyle ilgili soru sorarlar mı
5)Tahir sence ben sana şimdi, seçim sürecinde Ya da sonrasında Hasan’ın Dursunun Gökmen’in Ali’nin ne bileyim emrindeki birçok kişinin mal varlıklarıyla ilgili soru sorsam cevap veri misin
6) Tahir İSU’dan Ulaşımparka ihalelerden mali işlere teknik birimlerden vektörle mücadeleye birçok soru sormadım diye sormayacağım anlamına gelir mi
7) Kocaeli Milletvekiliyim diyenler sence sana bu soruları taaa haber ilk çıktığında sormalıymıydı ya da neden sormazLr bu kentin geleceği adına
8) Tahir belediyenin borçları ne durumda
9)Oturduğun binanın (yokuşu demiyorum) deniz kenarındaki Büyükşehir binasının temelinde su sorunu sıvı birikimi tarzı sorunlar yaşanıyor mu
10) Şu benim eski arkad
Yazılan yorumlardan Kocaeli Halk Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Halk Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Halk Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.